Stručné otázky a odpovědi o víně

Jak se dělá bílé víno?

1)posbírá se, 2)pomele se, 3)Napřed se vylisuje šťáva a ta se nechá kvasit 4)pročistí se(školení) a je to.

Jak se dělá červené víno?

1)posbírá se, 2)pomele se, 3)pomleté hrozny se nechají v sudech kvasit i se slubkami a až zkvasí, tak se lisuje, 4)pročistí se a je to. Jestli jste si všimly, tak jediný rozdíl je v prohození fází kvašení a lisování. Do červeného vína se tak uvolní barvivo a další složky pro něj typické.

Jaký je rozdíl mezi vínem rose a klaretem?

Klaret se před lisováním nemele. Slupky jsou tak méně poškozené a do vína se dostane méně barviva. Rose i klaret se dělají pouze z modré (červené) odrudy a obě se dělají stejným postupem jako víno bílé. Čili nenechávají se ležet na slupkách.

Co je cuvée

Není to míchání vín, jak se to vinařovi zrovna hodí. Je to sofistikovaná metoda míchání různých odrůd tak, aby bylo dosaženo požadované harmonie a výsledné víno vynikalo nejlepšími z vlastností spojených odrůd.

Co je směska

Smíchají se vína, jak nás napadne. Různé odrudy a různé kvality. Většinou se to dělá proto, že v jednom demižonu nám trocha chybí, tak to dolejeme jiným. Nebo už při spěru smícháme dvě odrudy dohromady. Zlý vinař říká směsce cuvée, protože cuvée se lépe prodává.

Co je to školení vína

stáčení, filtrace, čiření

Kdo je to zlý vinař?

Věnuje se vínu, jen pro peníze

Dobrý vinař

Věnuje se vínu, protože ho má rád. Baví ho práce ve vinohradě i ve sklípku a pití vína je pro něj vždy obřadem(každodenním..)

Rozdíl mezi sladkostí(zbytkovým cukrem) a cukernatostí

sladkost se měří u hotového vína a je udávána množstvím zbytkového cukru. Cukernatost se měří jen u moštu - měří se moštoměrem a udávají ji jednotky Normalizovaného moštoměru (°NM)

Co je °NM

Znamená stupeň Normalizovaného moštoměru. Používá se jen v ČR a SR a 1°NM znamená 1 kg cukru na 100 litrů moštu. Dá se říci, že tato jednotka udává přeneseně kvalitu hroznů. Jelikož čím sladší jsou hrozny při sklizni tím kvalitnější víno.

Proč zbytkový cukr?

Protože část cukru v moštu zkvasí na alkohol a část ve víně zbyde. Ten co zbyde je tedy zbytkový a udává se v gramech na litr.

jak se dělí vína

Podle zbytkového cukru na suché, polosuché, polosladké a sladké Podle °NM hroznů při spěru se dělí přivlastková vína na kabinet(19-21°NM), pozdní sběr(21-24°NM), výběr z hroznů(24-27°NM), výběr z bobulí(min.27°NM), ledovka(min.27°NM), slámovka(min.27°NM) a výběr z cibéb(min.32°NM) Pokud chcete o dělení Vína vědět více, tak jsem vytvořil samostatnou kapitolu zde

Co je Fermentace?

Fermentace je složitý název pro kvašení. Kvasinky proměňují jednoduché cukry (glukózu a fruktózu) na alkohol a oxid uhličitý, který uniká do vzduchu.

Barrique

Je dubový sud, ve kterém dochází k látkové výměně mezi vínem a dřevem, při které víno absorbuje řadu látek (laktony, aldehydy nebo třísloviny). Sudy typu barrique se používají ke zrání vína pouze třikrát. Poté se z nich stávají jen obaly, jejichž potenciál je vyčerpaný a nemají vínu co předat.

Proč se víno síří?

Kyslík může víno poškodit. Sířením vína zabraňujeme přímému působení kyslíku, který se přednostně váže na volný oxid siřičitý.

Pokud máte jakýkoli dotaz, nejlépe k vínu, tak mi napište na krischke@email.cz.